Digi24

Loganul 100% electric. Care sunt costurile și ce autonomie are?

Un francez care traieste in Romania a tranformat o Dacie Logan intr-o masina 100% electrica. O operatiune destul de simpla, spune Marc Areny.

„Am dat jos motorul, am pastrat cutia de viteza, am legat motorul electric de cutia de viteza, am pus niste baterii. E ceva destul de simplu”, explica el.

Totusi, costurile transformarii au fost destul de mari.

Componentele pentru o autonomie de 150 de km ajung cam in jur de 12.000 de euro. Pretul variaza foarte mult, in functie de baterii si de autonomie. Partea mecanica, electrica ajunge la 5.000 euro si restul sunt baterii si componente legate de baterii, spune Marc Areny.

Romanii au rezerve cand vine vorba de transformarea masinilor lor in unele electrice.

„Am un Logan de 1,4. Singura mea conditie si dorinta, daca se poate, sa se mareasca un pic autonomia, undeva la aproximativ 300-350 de km”, spune un sofer.

„Ar fi foarte interesanta, daca as avea unde sa o incarc, dar stau la bloc si ii ia sapte ore sa se incarce, sau opt ore”, spune alt sofer.

In toata Romania exista doar 30 de staţii publice de incarcare a autoturismelor electrice. O soluţie, pentru cei care stau la casa, ar fi montarea unor astfel de prize in garaj.

„Pretul incepe de la 1.700 de euro fara TVA si ajunge la 2.500 de euro fara TVA. De incarcat se poate incarca o singura masina. Timpul de incarcare al masinii depinde de puterea instalata, de la o ora si jumatate pana la trei ore”, spune Narcis Gheorghe, reprezentantul unui furnizor de statii de incarcare.

In prezent, in Romania sunt inmatriculate puţin peste 100 de autoturisme electrice, ale caror preţuri incep de la 20.000 de euro.

Citeste articolul original 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *